Stillhet til sjøs

Er du kanskje en av de mange tusen nordmennene som har båt? Og hvis ja; hvilken type båt er det egentlig du har? Kjører du moderne stil eller har du valgt en god gammel trebåtklassiker? Ikke det at det ikke går an å like begge former for båter, men det er nok unektelig slik at en del av båtfolket foretrekker tresnekker, mens den andre dele foretrekker en mer moderne løsning.

Vi skal her slå et lite slag for den gamle klassikeren, nemlig trebåten. Når sier trebåt så mener vi de herlige snekkene som med sin gull-gyldne glans pryder massevis av båthavner i Norge, for er det noe som virkelig er et flott syn for øyet så er det disse båtene. De er rett og slett usigelig vakker og det er fantastisk at det finnes mennesker som legger sin sjel i å ta vare på disse nydelige farkostene. Tenk bare hvor mange båtlån som har gått med i slike prosjekter.

Det går så mange timer med til vedlikehold av slike båter, og det skal pusses og lakkes og skrus på motorer… for husk; man er nødt til å ha den rette ‘tøffe’-lyden når man skal ut. Men så kommer jo naturligvis den store dagen når våren endelig har kommet med sin første dag med varme. Den dagen da båten forsiktig skal sjøsettes igjen for en ny sesong. Den deilige følelsen når båten glir stille ned i vannet og når man tar årene og skyver seg ut. Og den deilige følelsen når motoren startes for første gang og alt sammen fungerer perfekt. Og ikke minst den følelsen man får når man rolig med den taktfaste dunkingen i bakgrunnen glir utover den blikkstille fjorden. Og stillheten som følger når man slår av motoren og bare kan nye dagen på sjøen.

Er det rart at det er mange trebåt-tilhengere her til lands? Neppe!